donderdag 18 september 2014

Schilderwerk tips: Over behang schilderen

Schilderen over behang

In dit blog geef ik graag tips over hoe je zelf klussen in je huis kunt klaren.

Vandaag wat tips over binnenschilderwerk en waar je op moet letten als je over behang heen wilt schilderen.

Je hebt een paar woontijdschriften doorgebladerd en voelt je geïnspireerd door de mooie interieurs en fantastische kleuren verf. Je wilt graag een kamer in je huis opknappen, en deze kamer heeft super-lelijk behang op de muur zitten.

OK...je hebt al geprobeerd om het lelijke behang van de muur te trekken, en je gerealiseerd wat voor een enorme rotklus dit gaat worden (schilderen is niet altijd zo gemakkelijk als het lijkt). Nu denk je: "ik schilder er gewoon even overheen!"


Behangpapier

Voordat je meteen de schilderkwasten erbij pakt, is het verstandig om eerst even de staat waarin het behang verkeerd te bekijken. Het behang moet stevig op de muur gelijmd zijn, zodat het niet loslaat bij het overschilderen. Hmmm...aangezien je het verwijderen van het behang al hebt opgegeven, kunnen we er redelijk zeker van zijn dat het goed genoeg vast zit.

Als het behang ergens loslaat, dan is nu de tijd aangebroken om het weer goed vast te lijmen met wat PVA of behanglijm. Als het behang van de muur weg blijft krullen, kun je het tijdelijk vastnieten of met tape vastplakken totdat de lijm droog is.

Bij ouder behang werd geen rekening gehouden met eventueel later overschilderen. Muurverf hecht soms slecht. Gelukkig bestaan er primers die het mogelijk maken om toch over het behang heen te schilderen.

Daarnaast is klassiek behangpapier meestal met poederlijm (celluloselijm) op de muur geplakt. Deze lijmsoort blijft wateroplosbaar. Bij het overschilderen lost de lijm weer op en hierdoor kunnen blazen in het behang komen. Raak niet meteen in paniek als er blazen in het papier komen, vaak verdwijnen de blaasjes vanzelf als het behang weer droog is.  Als er veel blaasjes in het papier zitten en als ze blijven zitten als het papier droog is, helaas...dan zul je het behang toch moeten verwijderen voordat je de muur kunt schilderen. Of je belt met Banks Building voor een vrijblijvende offerte voor het verwijderen van het behang en schilderen van de kamer.


Stucadoor

Misschien zitten er ook nog wat gaatjes of krassen op de muur die je liever wilt verbergen. Soms is dit wat lastig, als het behang een textuur heeft, maar ben creatief met repareren; je kunt veel verbergen onder een laag verf. Gaat het om wat grotere beschadigingen, dan moet er gestuct worden. Dit kun je meestal beter overlaten aan een professionele stucadoor. Bel Banks Building voor een vrijblijvende offerte.


Schilderen

Ga je aan het schilderen, plak dan eerst de randjes van het plafond af met schilderstape. Zorg dat er geen verf op je vloer of meubels kan spatten. Schakel eerst de stroom uit en verwijder eventuele lichtschakelaars die op de te schilderen muur zitten. Als je met een lichte kleur over donker behang heen wilt schilderen, zorg dan dat je genoeg verf hebt voor meerdere lagen.

Tot slot, wees niet te kritisch op het resultaat. Omdat het je eigen schilderklus is, zie je ieder klein foutje. Veel plezier met schilderen!

Andre

Geen opmerkingen:

Een reactie posten